Обласний семінар методистів, які відповідають за викладання математики та фізики

10-11 квітня 2017 року проходив обласний семінар методистів методичних кабінетів (центрів) органів управління освітоюрайдержадміністрацій, міських рад, об’єднаних територіальних громад, які відповідають за викладання математики, фізики та астрономії з проблеми «Діяльність методичної служби як умова професійного розвитку педагога». Модератори семінару - методисти науково-методичної лабораторії природничо-математичних дисциплін комунального закладу «Кіровоградського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені В.О. Сухомлинського» Л.А. Ткаченко та П.В. Побережний.

Перший день роботи проходив на базі Бережинської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Кіровоградської районної державної адміністрації, яку представила директор К.В.Буртак. Методист інформаційно-ресурсного методичного центру відділу освіти, молоді та спорту Кіровоградської районної державної адміністрації О.В.Індикознайомила з особливостями впливу методичноїроботи інформаційно-ресурсного методичного центру на професійний розвиток педагога.Свої надбання представляли вчителі Кіровоградського району. Голова районного методичного об’єднання вчителів математики Кіровоградського району В.В. Лучанова презентувала роботу математиків району.С.М.Феденко (Бережинська ЗШ І-ІІІ ступенів) розкрила секретиорганізації і проведення шкільного методичного об’єднання природничо-математичного циклу. Фаховимидосягненнями з учасниками семінару ділилися вчителі математики, фізики та інформатики району: Л.М.Зіновчик, Н.В.Ентова (Бережинська ЗШ І-ІІІ ступенів), І.В.Кльоз (Івано-Благодатненський НВК), Ю.О.Рибалко(Миколаївська ЗШ), Н.А.Ламака (Покровська ЗШ).Н.О.Гришина (Созонівський НВК) розкрила питання організації роботи зі здібними та обдарованими дітьми в умовах сільської школи.

Під час роботи семінару зверталась увага на практичні надбання у викладанні математики та фізики. У виступах учнів 7 класу Бережинської школи розкривалися такі питання:

-Математика в мистецтві та мистецтво у математиці,( Босенко Яна);

- Проектна робота «Вимірювання середньої швидкості»,(Табунець Юлія).

Учасники семінару відвідали методичну майстерню вчителів природничо-математичного циклу.Заступник директора з навчально-виховної роботи Первозванівської ЗШ О.О.Федіна звернула увагу на особливості організації методичної роботи та управлінської діяльності за допомогою онлайн-сервісів.Перед присутніми виступили вчителі-переможці обласного етапу конкурсу «Учитель року» О.М.Курлова, директор Первозванівської ЗШ І-ІІІ ступенів та В.Д.Криволапова, учитель інформатики Созонівського НВК.

Із задоволенням учасники зібрання працювали у майстер-класі по виготовленню писанок (О.О.Ентова - Бережинська ЗШ та О.В.Трубіна -Первозванівська ЗШ).

По закінченню роботи переглянуливідеокліп «Усмішка», підготовлений практичним психологомБережинської загальноосвітньої школи I-IIIступенів Д.С.Мазур.

11 березня 2017 року учасники семінару працювали на базі фізико-математичного факультету Кіровоградського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка. Всіх присутніх привітали: проректор з наукової роботи КДПУ ім. В.Винниченка,доктор філологічних наук, професорС.П.Михида, декан фізико-математичного факультету, доктор історичних наук, професор Р.Я. Ріжняк, заступник директора з науково-методичної діяльності комунального закладу «Кіровоградський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти імені Василя Сухомлинського»Л.С. Голодюк, методисти науково-методичної лабораторії природничо-математичних дисциплін Л.А. Ткаченко та П.В. Побережний.

У рамках семінару перед вчителями та методистами виступили:

1. Костенко Олег Васильович, директор Українсько-освітянського видавничого центру «Оріон» з доповіддю «Підручники, що вчать думати і діяти».

2. Засєкіна Тетяна Миколаївна, кандидат педагогічних наук, старший науковий співробітник, заступник директора з науково-експериментальної роботи Інституту педагогіки Національної академії педагогічних наук України, яка охарактеризувала «Як підручник з фізики може змінити освіту: формування і оцінювання предметних і ключових компетентностей на уроках фізики». Вона також презентувала свій підручник для 9 класу з фізики, створений у співавторстві з Д.О. Засєкіним, а також дидактичний супровід підручника «Експрес-контроль з фізики для 9 класу»; «Зошит для лабораторних робіт з фізики. 9 клас»; «Перевірка предметних компетентностей. Фізика», 9 клас.

3. Тарасенкова Ніна Анатоліївна,доктор педагогічних наук, професор, завідувач кафедри математики та методики навчання математики Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, виступила з доповіддю «Компетентнісно-орієнтовані складові сучасних підручників з алгебри і геометрії». Вона також розповіла про хід конкурсного відбору підручників для 9 класу з алгебри, геометрії, фізики та інформатики, познайомила всіх присутніх зі змістом, оформленням та принципами написання підручника для 9 класу з алгебри, створеного колективом авторів: Н.А. Тарасенковою, І.М. Богатирьовою, О.М. Коломієць, З.О. Сердюк та підручника для 9 класу з геометрії, створеного Н.А. Тарасенковою, М.І. Бурдою. Велику увагу Ніна Анатоліївна приділила дидактичному супроводу підручників: «Експрес-контроль з алгебри для 9 класу»; «Самостійні та контрольні роботи з алгебри. 9 клас»; «Перевірка предметних компетентностей. Алгебра, 9 клас»; «Збірник завдань для оцінювання навчальних досягнень учнів»; «Формування предметних компетентностей. Алгебра, 9 клас; Збірник К-задач»; методичний посібник «На допомогу вчителю».

4.Бондаренко Андрій Вікторович,генеральний директор ПП «Кіровоградський Книжковий дім»,Гавій Тетяна Олександрівна заступник директора, офіційні представники видавництва «Оріон» в Кіровоградській області, презентували демоверсії підручників вказаних авторів та виставку діючих підручників з алгебри, геометрії й фізики для 7-8 класів з їх дидактичним супроводом.

Робота семінару пройшла у творчій, дружній атмосфері.

Кiлькiсть переглядiв: 565

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.