Обласний семіра учителів природничо-математичного циклу інтернатних установ

28 жовтня 2015 року відбувся науково-практичний семінар вчителів природничо-математичного циклу інтернат них закладів освіти

Стаття 6. "Забезпечення доступу до якісної освіти осіб з особливими освітніми потребами" проекту нової редакції "Закону про освіту" гарантує турботу держави щодо дітей з проблемами здоров'я: "Діяльність держави щодо освіти осіб з особливими освітніми потребами спрямовується на створення умов для забезпечення їхніх прав і потреб в отриманні освіти з урахуванням індивідуальних можливостей, здібностей та інтересів, а також на виявлення та усунення факторів, що перешкоджають забезпеченню прав і задоволенню їхніх потреб у сфері освіти".

Питання пошуку прийомів та засобів створення рівного доступу до якісної природничо-математичної освіти в інтернатних закладах області були методичною проблемою науково-практичного семінару, який відповідно до наказу департаменту освіти і науки облдержадміністрації від 08.12.2014 року № 471 було організовано лабораторією природничо-математичних дисциплін комунального закладу "Кіровоградський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти імені Василя Сухомлинського було проведено спільно з адміністрацією однієї з кращих інтернатних установ області КЗ "НВО "Загальноосвітня школа - інтернат І-ІІІ ступенів, ліцей «Сокіл», центр позашкільного виховання Кіровоградської міської ради" (директор Сторчаус С.Д.). Рейтинг закладу складають результати навчально-виховної роботи його вихованців, показники вступу випускників до ВУЗів, достатність й комфортність умов для навчання, профілізація старшокласників ліцею на військовому профілі, ефективність роботи центру позашкільного виховання. Учасники семінару мали можливість ознайомлення із закладом, презентацію якого було представлено Біденко Т.М., заступником директора з навчально-виховної роботи комунального закладу. Зі специфікою роботи вчителів природничо-математичного циклу закладу учасників семінару ознайомила Сторчаус Т.А., голова шкільного методичного об’єднання учителів природничо-математичного циклу, своїми здобутками ділились вчителі школи-ліцею Моторна О.В., Варніцька Л.С., Андрійченко В.В.., Сивиринчук Н.О., Бугор М.В.. Підтримали своїми виступами колег і вчителі з інших інтернатних установ області: Аман І.С., вчитель математики та інформатики Знам`янської спеціальної ЗОШ І-ІІІ ступенів Кіровоградської обласної ради; Калашнік О.А., вчитель математики Добровеличківської спеціалізованої загальноосвітньої школи-інтернат І-ІІІ ступенів Кіровоградської обласної ради; Юрченко В.В., вчитель географії Знамянської спеціальної ЗОШ І-ІІІ ступенів Кіровоградської обласної ради; Пасхал Г.П., вчитель географії Знам`янської спеціальної ЗОШ І-ІІІ ступенів Кіровоградської обласної ради.

Наукове підґрунтя проблеми було представлено у виступах Павлюх В.В., старшого викладача кафедри педагогіки, психології та корекційної освіти обласного інституту, Місюні Л.В., методиста кафедри педагогіки, психології та корекційної освіти, Хлань Л.М., завідувача науково-методичної лабораторії природничо-математичних дисциплін, методистів лабораторії Литвина С.М., Ціперко Т.В., Побережного П.В.

Інформація, яка була представлена учасникам семінару стала корисною в практичній діяльності працівників інтернатних установ області. Як результат обговорення, учасниками семінару було напрацьовано рекомендації для колег:

· Створювати умови рівного доступу до освіти для дітей з особливими потребами;

· Провідною ідеєю змісту навчально-виховного процесу вважати компетентісне навчання, підготовку учнів до самостійного життя;

· Практичні підходи до організації роботи з учнями базувати на прийомах розвитку особистісних рис дітей;

· Процес навчання формувати на засадах природовідповідності;

· Сприяти вихованню в учнів усвідомлення цінності життя, як найвищої форми існування, навчати правилам збереження здоров'я, екологічного світосприйняття.

· Ширше впроваджувати в практику роботи вчителів сучасні технології навчання.

Науково-методична лабораторія природничо-математичних дисциплін висловлює подяку колективу КЗ "НВО "Загальноосвітня школа - інтернат І-ІІІ ступенів, ліцей «Сокіл», центр позашкільного виховання Кіровоградської міської ради" за організацію в проведенні даного заходу.

Кiлькiсть переглядiв: 339

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.